Grondwitloof
v.z.w. Brussels Grondwitloof
banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner11 banner11 banner11 


Interesse om grondwitloofteler te worden?
Neem contact op


vzw BGW neemt deel aan de
dag van de mattentaart
22 april 2018


Feestelijke opening grondwitloofseizoen:
Grondwitloof,
een Schot in de roos
7 oktober 2018
Weerde (Zemst)


Welkom op www.grondwitloof.be

Grondwitloof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witloofwortel wordt opgespit tot de aarde waarmee de penwortels worden ingetafeld en waaruit het “witte loof” terug te voorschijn schiet. Grondwitloof is in alle opzichten voedsel van eigen bodem.

Grondwitloof is een geïndividualiseerd product met een grote diversiteit aan smaken. Veel telers houden de uitgesproken smaak van hun witloof in stand door de opkweek van eigen zaaizaad dat vaak van generatie op generatie binnen het bedrijf werd veredeld. Het is dan ook niet te verwonderen dat de specifieke smaak van het grondwitloof het karakter van de teler in zich draagt.

Een sterke binding met de traditie en met de aarde motiveerde de producenten van het grondwitloof tot de oprichting van de vzw Brussels Grondwitloof. Samen met de vzw ijveren ze voor de instandhouding en de verdere uitbouw van de teelt.

Lekker en gezond
Witloof uit volle grond

Dankzij een initiatief van de vzw Brussels Grondwitloof bestaan er voor het grondwitloof vandaag twee erkenningslabels: het Europese BGA-label voor Brussels grondwitloof en het Vlaamse label Streekproduct.be voor Brabants grondwitloof.

Grondwitloof is een seizoensproduct. Je vindt het in de winkelrekken en bij de producent vanaf september tot in mei. Dankzij de sticker van de vzw Brussels Grondwitloof op de verpakking ben je er zeker van dat het witloof op de traditionele manier geproduceerd werd.

De teelt van grondwitloof is een arbeidsintensieve zaak. Er komt heel wat bij kijken vooraleer het op je bord belandt. Zelf grondwitloof kweken kan natuurlijk ook. We geven je graag enkele tips mee.

Bezoek de witloofstreek
Voor groepen of verenigingen zijn er interessante daguitstappen mogelijk in de witloofstreek. Voor meer info over mogelijkheden en prijzen kan je terecht bij de toeristische dienst van Kampenhout Voor fietsfanaten is er de witloofroute en mensen die interesse hebben in de historiek van het grondwitloof kunnen terecht in het witloofmuseum.

Bezoek je graag in groep een bloeiend grondwitloofbedrijf? Contacteer dan de vzw Brussels Grondwitloof via info@grondwitloof.be