Grondwitloof
v.z.w. Brussels Grondwitloof
banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner11 banner11 banner11 


Interesse om grondwitloofteler te worden?
Neem contact op


vzw BGW neemt deel aan de
dag van de mattentaart
22 april 2018


Feestelijke opening grondwitloofseizoen:
Grondwitloof,
een Schot in de roos
7 oktober 2018
Weerde (Zemst)


Persberichten

2011-2012
06/11/2011: Opgelet voor fraude met grondwitloof

 

2010 - 2011

18/12/2010: Het Nieuwsblad: Hoge leeftijd van telers bedreigt grondwitloof
11/11/2010: Vilt - Belgische gronfdwitlooftelers op zoek naar nieuwe collega's
01/10/2010: Toerisme Vlaanderen - Eet geen witloof voor de herfst


18/12/2010: Het Nieuwsblad: Hoge leeftijd van telers bedreigt grondwitloof

Hoge leeftijd van telers bedreigt grondwitloof
Het Nieuwsblad - zaterdag 18 december 2010

Beschrijving: Jongeren moeten het intafelen onder de knie krijgen.ggr


© Guido Govaerts

AARSCHOT/HERENT - De gemiddelde leeftijd van de grondwitlooftelers bedraagt 56 jaar. Deze vergrijzing betekent een bedreiging voor de opgang die het grondwitloof sinds enkele jaren maakt. De tuinbouwafdeling in BuSO De Brug in Aarschot leidt sinds dit schooljaar nieuwe telers op.
De tuinbouwafdeling van BuSO De Brug wil streekeigen teelten in ere houden. Bovendien is de afdeling, die op het Elsenhof in Aarschot gevestigd is, ook de leverancier voor de afdeling Grootkeuken in de school. Daar wordt een groot gedeelte van de gekweekte groenten en fruit ook verwerkt. Dat geldt momenteel in de eerste plaats voor het grondwitloof.

Leraar Albert Vranken, tevens voorzitter van de Landbouwcomice Aarschot-Haacht, volgt de evolutie van het witloof als geen ander. 'Ik heb de witloofteelt bij de leerlingen altijd gestimuleerd. Maar na de opkomst van de watercultuur bleek al snel dat deze manier van werken heel wat investeringen vergde. Ik zag na enkele jaren te veel telers stoppen omdat zij het financieel niet meer zagen zitten. Maar ondertussen heeft het grondwitloof weer aan populariteit gewonnen. De invoering van een kwaliteitslabel heeft daar zeker toe bijgedragen. Tijd dus om de leerlingen weer kennis te laten maken met deze teelt', aldus Albert Vranken.

Maar ondertussen is de gemiddelde leeftijd van de kwekers gestegen tot 56 jaar. 'De opvolging wordt een probleem. Enkele geïnteresseerde leerlingen krijgen in onze school de kans om de grondteelt onder de knie te krijgen. Bijna letterlijk, want het is heel arbeidsintensief. Wij doen de wortels uit en nemen de drie weken rustperiode in acht alvorens we de wortels opnieuw intafelen. We werken met kleine hoeveelheden, net voldoende om te laten verwerken in de keuken van onze school,' verduidelijkt leraar Vranken.

Op een studienamiddag van de voorlichtingsdienst van het departement Landbouw in Nossegem werd een warme oproep gedaan tot jonge telers. De provincie Vlaams-Brabant duwt mee aan de kar om het grondwitloof weer populair te maken.

'Vorige week hebben we zeshonderd witloofboxen verdeeld onder de lagere scholen. Daar kunnen de leerlingen kennismaken met het procédé van de teelt,' aldus Wim Hubrechts, voorlichter bij de provinciale proeftuin in Herent.

(GGH)

 

 

11/11/2010: Vilt - Belgische gronfdwitlooftelers op zoek naar nieuwe collega's

Belgische grondwitlooftelers op zoek naar nieuwe jonge collega's

Omdat de gemiddelde leeftijd van de grondwitlooftelers in ons land steeds toeneemt, heeft de vzw Brussels Grondwitloof een sensibiliseringscampagne opgestart om jonge telers aan te zetten tot het produceren van grondwitloof. “We vrezen dat het aanbod aan grondwitloof in de toekomst in het gedrang kan komen en daarom willen we jonge boeren wijzen op de kansen die deze teelt biedt”, klinkt het.

De vzw heeft de campagne samen met de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de landbouwadministratie en de Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent ontwikkeld. Eind jaren ’80 kwam de teelt van grondwitloof onder druk te staan door de opkomst van de hydrocultuur. In 1994 richtten de overgebleven grondtelers de vzw Brussels Grondwitloof op. "Wij ijveren sindsdien om het grondwitloof een plek te geven als typisch seizoensproduct van september tot mei”, zegt de vzw.

De organisatie zorgde dat grondwitloof een herkenbare verpakking kreeg en spoorde haar leden aan om enkel grondwitloof van hoge kwaliteit op de markt te brengen. “De afgelopen jaren zijn heel wat consumenten trouwe klant geworden van grondwitloof met zijn typische smaak.” Ondertussen is de authentieke teeltwijze van grondwitloof beschermd. Zo mag grondwitloof die geteeld is in Vlaams-Brabant, de randgemeenten van Oost-Vlaanderen en Antwerpen, het Europese label “Beschermde Geografische Aanduiding” dragen. Ook is het erkend als Vlaams streekproduct.

Momenteel is er nog steeds voldoende aanbod van de groente tussen september en mei, maar de vzw vreest dat dit op termijn niet meer houdbaar zal zijn. “Heel wat telers worden ouder en er is onvoldoende instroom van nieuwe, jonge telers. Met de campagne ‘Grondwitloof zoekt teler’ willen we jonge landbouwers warm maken om ook te starten met de productie van grondwitloof”, aldus vzw Brussels Grondwitloof.

Op 2 december zal er een informatiemiddag plaatsvinden op een grondwitloofbedrijf. Daar kunnen geïnteresseerden uit andere sectoren kennis maken met de praktijk. De komende winter zal ook een korte introductie over de teelt van grondwitloof aangeboden worden in de vormingsprogramma’s voor land- en tuinbouwers. De vzw Brussels Grondwitloof wil ook peterschap en praktijkbegeleiding aanbieden aan startende telers.

Bron: Vilt 11/11/10

 

07/10/2010: Culinaire Saisonnier - Artikel over de teelt van grondwitloof

01/10/2010: Toerisme Vlaanderen - Eet geen witloof voor de herfst

 

'Eet geen witloof voor de herfst'

Download hier het volledige document.

Danny Schoevaerts, witloofboer, Kampenhout

 

'Niets is mooier dan een perfecte witloofkrop'

Het is koud en de grond is licht bevroren. Als een vader die zijn kinderen te slapen legt, zo legt boer Danny Schoevaerts (48) uit Kampenhout de witloofwortels naast elkaar in een bed onder de grond. In de schuur maakt hij met zijn blote hand wat grond los van een van de bedden waaronder het witloof groeit. Helder wit steekt het zijn kop op. “Dit is het echte grondwitloof, een delicatesse die je bijna nergens meer vindt.” 

Door Rick de Leeuw

“Het begon allemaal met een zekere boer Jan, die man uit Schaarbeek bij Brussel. Zo gaat toch het verhaal. Hij sloeg in 1830 op de vlucht voor de Hollanders. In zijn kelder verstopte hij cichoreiwortels, gooide er een doek over en vertrok met een bang hart. Toen hij enkele maanden later terug thuis kwam, zag hij dat er kleine witte blaadjes op de wortels groeiden. Hij brak een wit blaadje af en stopte het in zijn mond. Het moet goed en zoet gesmaakt hebben, want zijn lofzang was zo overtuigend dat iedereen die blaadjes wilde eten.
“Nu nog. Als buiten een gure wind begint te waaien, verlangen de mensen naar witloof. Hoewel we nu het hele jaar door witloof kunnen kopen blijft het voor mij toch een oude wijsheid dat men geen witloof eet voor de herfst. Ik teel Brussels grondwitloof, dat is een beschermde naam voor het witloof uit de driehoek Kampenhout-Brussel-Leuven. In deze streek telen we het al meer dan 150 jaar. Bijna ieder huishouden uit de buurt was er ooit mee bezig. Mijn vader heeft het altijd gedaan. Toen in 1986 de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond, moesten er veel groenten weggegooid worden. Vele families zijn toen gestopt of zijn overgeschakeld op hydrowitloof. Toen werd er meer naar de kwantiteit dan naar de kwaliteit gekeken.
“Mijn vrouw Bieke wilde graag in de tuinaanleg, maar mijn liefde voor de schoonheid van Brussels lof heeft het gehaald. Niets is mooier dan een perfecte witloofkrop: de helder witte blaadjes die pas samenkomen aan de top. En dat kleine buikje! Witloof moet een mooie buik hebben, niet te dik en ook niet te dun naar boven uitgeschoten. Het hart mag niet te diep doorschieten, anders proeft het niet zoals het proeven moet: bitter met een zachte nasmaak."

'Echt witloof mag men niet opjutten. Het moet zijn rust krijgen om te groeien'

“Brussels grondwitloof is een beschermde naam. Het is bijna niet te vergelijken met het hydrowitloof, gekweekt in water. Door de wortels in waterbakken met speciale meststoffen te leggen, groeien de bladeren sneller en zit er minder smaak in. Maar écht witloof mag men niet opjutten. Het moet zijn rust krijgen om te groeien. Grondwitloof kweken is een zaak van veel geduld en hard werken. Het is een bezigheid in vele stappen. Begin mei zaaien we de witloofwortels op het veld. Alles is tot op de centimeter verzorgd. Mooi gelijke wortels geven mooi witloof. Vanaf augustus worden de wortels uit de grond gehaald. We snijden de bladerkrop ervan af en laten nog een kraagje staan. In de wortel zit een groen puntje, dat is het hart, daar komt de latere witloofkrop uit. Als je de kraag te kort afsnijdt, is de kans groot dat je het hart verliest.
“Thuis worden de wortels naast elkaar gelegd. In september zetten we de eerste wortelstelen naast elkaar onder de grond in een wachtbedje. Ze zijn als kinderen die ik naast elkaar te slapen leg. Met dat verschil dat kinderen nog moeten kunnen ademen. Witloof heeft het volledige duister nodig om langzaam te beginnen groeien. Ik dek de wortels af met grond en juten doeken erbovenop. Witloof mag dan een wintergroente zijn, de vrieskou is zijn vijand. Als het overdag niet wil dooien, dan kraakt het hart en krijgt het rode striemen. Ik vind dat geen gezicht.”