Grondwitloof
v.z.w. Brussels Grondwitloof
banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner11 banner11 banner11 


Interesse om grondwitloofteler te worden?
Neem contact op


vzw BGW neemt deel aan de
dag van de mattentaart
22 april 2018


Feestelijke opening grondwitloofseizoen:
Grondwitloof,
een Schot in de roos
7 oktober 2018
Weerde (Zemst)


Brussels Grondwitloof

Brussels Grondwitloof is grondwitloof van de meest traditionele soort:
Het is geteeld  in de regio Brussel-Mechelen-Leuven uit zaden gekweekt door de teler zelf.
De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en witloofkroppen worden volledig afgedekt met dekgrond. Hieraan dankt het Brussels grondwitloof zijn typische knapperigheid, zijn bitterzoete smaak en zijn fijne bladstructuur.

Sinds 2008 is de benaming “Brussels Grondwitloof” beschermd met het Europees streeklabel Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)

Brussels grondwitloof is herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in. Op deze sticker vind je naast het logo “Brussels Grondwitloof” ook het label “Beschermde Geografische Aanduiding” en de naam van de producent.
Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.

De telers verenigd in de vzw Brussels Grondwitloof willen met de BGA-erkenning en bescherming de aandacht vestigen op hun typisch seizoensproduct geteeld op een “slow food” wijze met instandhouding van de biodiversiteit.
Zij lanceren dan ook meteen een oproep om enerzijds het unieke zaadmateriaal te bewaren en anderzijds meer jongere landbouwers te betrekken bij de teelt.

Producenten van Brussels Grondwitloof met thuisverkoop

Het Brussels Grondwitloof is samen met andere kwaliteitsvolle  voedingsproducten terug te vinden in de Qualigeo Atlas, uitgegeven door de Fondazione Qualivita.