Ontstaan en werking van de vzw Brussels Grondwitloof

De vzw Brussels Grondwitloof werd opgericht in 1995 om de belangen van de Vlaamse grondwitloofteler beter te behartigen. Grondwitloof werd toen naamloos in het totaalaanbod witloof verhandeld. Tegelijkertijd kregen de grondwitlooftelers meer en meer consumenten over de vloer omdat ze absoluut zeker grondwitloof wilden aankopen. Een groepgrondwitlooftelers vond mekaar en richtte in 1995 de vzw “Brussels Grondwitloof” op. Direct daarop is een logo ontworpen dat als sticker op de verpakkingen van grondwitloof gekleefd wordt. Deze sticker vermeldde ook al de naam van de teler. Daardoor kreeg de verbruiker niet alleen een gewaarborgd product, maar ook een product ‘met een gezicht’. Later, toen distributie en overheid dit vroegen, werd nog een nummering aangebracht waardoor het Brussels Grondwitloof traceerbaar is ‘van veld tot bord’.

De vzw wordt mede ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant, waarmee ze een goede samenwerking heeft. Tevens werkt de vzw nauw samen met de Praktijkpunt Landbouw Vlaams Brabant te Herent, met het Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV), VLAM, en Straffe Streek. Ook met andere streekproducten wordt er nauw samengewerkt,  zoals de Vlaams-Brabantse tafeldruif, Gandaham , Seagull en Brouwerij Haacht.

Enkele mijlpalen

Voor 1995 De witloofcrisis komt voor het grondwitloof extra hard aan. Maar de telers worden zich ervan bewust dat er een actieve vraag naar hun product is.
1995 Oprichting vzw Brussels Grondwitloof
1996-1997 Stickers met logo Brussels Grondwitloof en naam van teler.
2002   Traceerbaarheid door bijkomende nummering van de stickers
2003 Certificatie grondwitloofbedrijven (EurepGAP,…) gaat van start.
2004 Aanvraag Europees streeklabel (BGA) wordt ingediend.
2008 Erkenning van EU-streeklabel als BGA Brussels Grondwitloof en van Vlaams ‘streekproduct.be‘- label Brabants Grondwitloof
2012 Ondertekening charter grondwitloof
2012 126 actieve leden
2012 Eerste officiële opening Brussels grondwitloofseizoen te Steenokkerzeel
2013 “Telen van grondwitloof” erkend als immaterieel erfgoed
2013 – 2019 Jaarlijkse seizoen opening
2019 Achtste officiële opening Brussels grondwitloofseizoen te Zaventem
2019 100 actieve leden
2019 Gooi naar kandidatuur Unesco-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed, gestrand op derde plaats